Biologer guidade på vanding längs sundet

Lördagen den 1 augusti hade vi sommarens andra vandring längs sundet där vi guidades av de två professorerna i marinbiologi Lena och Nils Kautsky. Knappt 30 personer deltog och fick lära sig både om vårt projekt att öppna Nenningesund och om vad som finns i vikarna.

Sammantaget har nu mer än 60 personer följt med oss längs sundet på våra två vandringar. Det är verkligen glädjande att intresset och engagemanget är så stort. Missade du eller någon du känner dessa vandringar? Mejla till oss på info@nenningesund.se så kan vi ordna specialvandringar vid behov.

Lena och Nils, som är fritidsboende i Räfsnäs, har intresserat sig för Nenningesund och har redan bidragit med värdefull input om hur vi kan konstruera sundet och hur vi kan kommunicera om det. Under vandringen berättar de om växter i vattnet, om statusen i vikarna som sundet ska förbinda men även om tillståndet i Östersjön i stort. Vad gäller det senare är detta något så sällsynt som en positiv miljönyhet: Östersjön mår allt bättre. Vikarna vid sundet har lite olika status. Höggarnsfjärden i väster mår som en hyfsad normal vik och med växt-fiskliv, medan det står betydligt sämre till med Öjaren – den östra viken. Den är i ett förstadie till att helt växa igen. Projektets ambition är att rädda Öjaren och vi har förhoppningar om att ett öppet sund kan bidra till att hålla den vid liv när den är muddrad.

I augusti återupptar styrelsen sitt arbete och en av de första frågorna bli huruvida vi kan hålla ett fysiskt årsmöte. Vi återkommer självklart snarast om detta. Överst på höstens agenda står sedan möten med Norrtälje kommun och att utreda om och vilket stöd vi kan få av dem. Vi håller er uppdaterade om det och allt annat som händer här på hemsidan.